Berlinmuren

Berlinmuren 30 års fald

Af cdb
24.10.19
D. 9. november 1989 er det 30 år siden, at Berlinmuren faldt og det blev samtidig symbolet på den kolde krigs ophør.

Berlinmuren blev bygget i 1961 og adskilte østberlinerne fra vestberlinerne. Den blev opført for at forhindre den østtyske befolkning i at flygte til Vesten, og holdt dermed befolkningen indespærret i det kommunistiske DDR i hele 28 år.
Igennem 1950’erne var økonomien dårlig og frygten for at leve i et ikke-demokratisk kommunistisk land, fik rigtig mange østtyskere til at flygte til Vesttyskland. Fra 1949 og frem til Berlinmuren blev opført i 1961, menes der at være omkring 9 millioner tyskere som emigrerede fra DDR til Vesten.

Da dem som flygtede primært var unge og højtuddannede, så DDR’s ledere ingen anden udvej end at spærre den østtyske befolkning inde og byggede derfor Berlinmuren.

Selve opførelsen blev påbegyndt d. 13. august 1961 af østtyske arbejdere som blev nøje overvåget af soldater. Muren bestod af betonklodser og pigtråd, endte med at blive 45,1 km lang og var bevogtet af hele syv vagtregimenter som hver bestod af 1000 – 1200 elitesoldater. Fra 1971 havde soldaterne ordre til at skyde og dræbe flygtninge som ville fra Øst- til Vestberlin.

I alt blev 244 mennesker dræbt i flugtforsøg.

Ud over Berlinmuren igennem Berlins midte, indhegnede østtyskerne hele Vestberlin med en mur som var 155 km lang og selve opførelsen og driften af muren var en økonomisk meget stor byrde for DDR.

Murens fald d. 9. november 1989, hvor grænsebomme blev hævet eller væltet, blev samtidig begyndelsen for kommunismens sammenbrud i Østeuropa og Sovjetunionen.
For første gang i 28 år, kunne DDR-borgere besøge venner og slægtninge og færdes frit i Berlin.

 

Kom ned i Kultur- og Borgerhuset hvis du ønsker at vide mere om Berlinmuren, vi har både spændende fagbøger og romaner tilgængelige.

Materialer