Dronning Margrethe 80 år

Dronning Margrethe fylder 80 år

Af CDB
16.04.20
Selvom hun ikke fejrer sin fødselsdag på sædvanlig vis, på grund af corona krisen, markerer vi selvfølgelig dagen med et par ord.

Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid fylder 80 år den 16. april.

Dronning Margrethe II blev født d. 16. april 1940 og blev regent efter sin fars død, Kong Frederik 9. som døde d. 14. januar 1972. Dagen efter, d. 15. januar 1972, blev hun udråbt som dronning fra Christiansborg Slots Balkon af daværende statsminister Jens Otto Krag og hun valgte som valgsprog: Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke. Hun har den næstlængste regeringstid som monark i Danmark, bortset fra Christian 4. som havde en regeringstid på mere end 59 år.

Udover dansk taler Dronningen fire sprog; fransk, tysk, svensk og engelsk, og hun har både gået på kostskole i Hampshire i England som barn og senere på adskillige universiteter i Danmark og det øvrige Europa. Hun har således taget filosofikum på Københavns Universitet, fulgt studier i arkæologi og har læst statskundskab. Derudover er det almen kendt, at Dronningen er meget kreativ indenfor adskillige kunstarter, og har for nyligt stået for scenografien og kostumerne til balletten ”Snedronningen” i Tivoli, hvor hun også havde et samarbejde med sangerinden Oh Land.

Hun har også arbejdet med decoupage i mange år, en kunstart som fungerer som en form for ”kludetæpper”; klippet og klistret ind i hinanden så de passer sammen i farven og får den ønskede ydre sammenhæng. Dronningen har således et atelier på både Amalienborg og Fredensborg, hvor hun igennem mange år har lavet decoupager ud fra danske og udenlandske auktionskataloger, fordi billederne i katalogerne er smukke og trykt på godt papir. Det gør dem særdeles velegnet til decoupage.

Dronning Margrethe er heller ikke bleg for at ytre sine holdninger og senest har hun givet Danmark en corona-opsang i marts måned og har flere gange talt om, at vi bør sænke tempoet i hverdagen og dyrke nærheden, åbenheden og tilliden i det danske samfund.

I år tilbringer Dronningen påsken på Fredensborg Slot, og ikke på Marselisborg Slot som hun plejer, mens kronprinsfamilien er i Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg og prins Joachim og hans familie er i Chrstian VIII’s Palæ også på Amalienborg.

Vallensbæk Kultur & Borgerhus ønsker vores alle sammens Dronning Margrethe II en god påske og et stort tillykke med de 80 år d. 16. april.

Billedet er taget af fotograf Per Morten Abrahamsen

Materialer