Halloween udstilling-close up

Halloween

Af cdb
11.10.19
Halloween er en relativ ny begivenhed i Danmark. Den kom først rigtig til landet i slutningen af 1990’erne og danskerne tog hurtigt begivenheden til sig.

Vi kender efterhånden Halloween fra de udskårne græskar og fra børn og voksne som er udklædte på dagen som hekse, spøgelser, djævle eller andre uhyggelige væsener.

Men hvordan opstod traditionen egentlig?

 Halloween fejres hvert år d. 31. oktober og den kom formentlig til USA sammen med efterkommere af de hedenske keltere.
Samme dag, d. 31. oktober, fejrede keltere nytår under navnet ”Samhain” i tiden omkring 8-900 f.Kr. Denne dag bød på rædsler og uhygge for den keltiske befolkning fordi de mente, at denne sidste dag på året, rejste alle de døde sig fra graven for at hjemsøge og finde vej til dødsriget.
Kelterne fik derfor idéen at udklæde sig som uhyggelige væsener med skræmmende masker, og anden udklædning, for at narre de hjemsøgende døde til at tro, at de var ligesom dem og dermed ville lade dem være i fred. De satte samtidig ild til roer og brugte dem som lygter for at holde de skræmmende ånder på afstand.

De irske immigranter og efterkommere af kelterne tog traditionerne med til USA i 1800-tallet men var nødt til at bruge andet end roer til at tænde lys, da USA ikke dyrkede særlig mange af disse.
De fandt derfor på at bruge græskar og traditionen opstod med at udskære dem og sætte lys i dem.

Der findes flere forskellige bud på hvordan traditionen med ”Trick or treat” opstod og en af dem er at den stammer fra gamle, irske skuespil fra middelalderen, hvor de gik fra dør til dør.
Uanset baggrunden, så er ”Trick or treat” blevet til et hyggeligt indslag og en børneleg på selve dagen.

Hvis du ønsker at læse mere om Halloween, har vi mange gode bøger du kan låne og du kan ligeledes finde inspiration til udklædning og anden (u)hygge.

Kom og se vores inspirerende udstilling lige nu om Halloween.

Materialer