Inger Christensen

Klassikerdagen 2019

Af cdb
16.09.19
Tirsdag d. 17. september fejres Klassikerdagen, som i år er tilegnet Inger Christensen (1935-2009) med digtsamlingen ”Det”.

Digtsamlingen blev udgivet for 50 år siden og regnes for værende et af den danske modernismes hovedværker, og repræsenterer samtidig et nybrud inden for dansk litteratur, idet digtsamlingen markerer begyndelsen for en helt anden litteratur- og sprogopfattelse. Bogen blev således et højdepunkt i 1960’ernes opbrudslitteratur.

”Det er en klassiker fordi vi hele tiden kan finde nye vinkler og overraskelser i værket, også, og måske især, en refleksion over det der er angstfyldt og derfor uforståeligt. Men samtidig er der i Det en tro på, at der er håb forude.
Dobbeltheden er hele tiden til stede og for i Inger Christensens forfatterskab sproglig originalitet og vægt”, skriver Johan Rosdahl på klassikerdagen.dk

Inger Christensen troede på, at system og eksistens er vævet sammen, så sprog og verden udtrykker sig ved hjælp af hinanden. Med talsystem og grammatik som gennemgående princip, skabte hun ”Det”, som omhandler magt og afmagt, kærlighed og angst.

Inger Christensen er en af Danmarks store lyrikere og hun blev født i 1935 i Vejle. Hun debuterede i 1962 med ”Lys” men fik først sit gennembrud i 1969 med ”Det”.
Hendes forfatterskab rækker meget bredt, og hun har bl.a. skrevet eksperimenterende romaner, skuespil, systemdigtning og essays. Hun er dog mest kendt for lyrikken og i dag betragtes hun som værende en af Danmarks mest kendte og respekterede digtere.

Hun har også modtaget et væld af litterære priser igennem tiden bl.a. Kritikerprisen i 1969.
 

Du kan læse mere om Inger Christensen på litteratursiden.dk

 

Materialer