Varme hveder til bededagsferien? Bag dem selv!

Af Anonym (ikke efterprøvet)
29.04.21
På fredag er det Store bededag og aftenen før er der tradition for at spise varme hveder.

Store Bededag er en særlig dansk helligdag, der blev indført i 1686 af biskop over Sjælland, Hans Bagger, der ønskede at samle nogle af alle landets bods- og bededage. Han kaldte dengang dagen Ekstraordinær Almindelig Bededag.

Dagen var tiltænkt bod, bøn og faste og blev indvarslet allerede aftenen før, når kirkeklokkerne ringede som et signal til, at kroer og forretninger skulle lukke.
Det betød, at bagerne ikke kunne levere friskbagt brød på bededagen. Derfor bagte de hvedeknopper aftenen før, som folk kunne spise lune eller varme op dagen efter.

Heraf følger altså den skik, som de fleste danskere stadig kender, hvor man spiser varme hveder aftenen inden bededag. Traditionen kan dokumenteres fra midten af 1800-tallet, men er sandsynligvis endnu ældre.

Hvis du kunne tænke dig at bage hvederne selv, eller har lyst til at kaste dig ud i et andet bageprojekt i din bededagsferie, så kan du hente inspiration i bibliotekets mange e-bøger om bagning. Billedet her er fra Meyers Bageri af Claus Meyer.

God fornøjelse og god bededagsferie!

 

Kilde: https://www.folkekirken.dk/

Tags
Materialer