Madspild

National madspildsdag 29. september

Af Anonym (ikke efterprøvet)
29.09.20
Ny national madspildsdag markeres første gang 29. september.

Mindre madspild skal højere op på danskernes dagsorden.

Fødevareminister Mogens Jensen har som reaktion på anbefalinger fra Tænketank om forebyggelse af madspild og fødevaretab – One\Third lanceret en ny officiel madspildsdag, der skal danne ramme om aktiviteter til forebyggelse af madspild.

Dagen markeres første gang den 29. september, og den nye danske nationale madspildsdag falder på samme dato som FN's International Day of Awareness of Food Loss and Waste, hvor verdens lande opfordres til at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af det enorme madspild og fødevaretab, der i dag sker på global basis. 

Danskerne er klar til aktion mod madspild

Ifølge Selina Juul, der er forfatter og stifter af Stop spild af mad - Danmarks største frivillige organisation mod madspild, viser flere og flere undersøgelser, at danskerne har fokus på madspild. Fx. viser en Epinionsundersøgelse fra 2020, at 88% af de adspurgte gerne ville gøre mere for at bekæmpe madspild. Og en helt ny undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at hver 6. dansker reducerer madspild ved brug af madspildsapps.

Særligt de yngre danskere bruger disse madspildsapps, og unge generelt har et øget fokus på madspild. En interesse der også afspejler sig i denne gruppes interesse for klimaet og klimaudfordringerne.

Dansk Naturfredningsforening anbefaler 7 stærke apps til at undgå madspild her.

Hvad kan du gøre?

Faktalink har en artikel om madspild, hvor du kan læse meget mere om madspild, og hvad du kan gøre. Her kan du bl.a. se en TED TALK med Selina Juul, hvor hun forklarer omfanget og konsekvenserne af madspild og leverer gode råd til, hvordan vi bekæmper madspild ved at undgå de mest almindelige madspildsfælder.

Nedenfor har vi samlet en række gode bøger, hvor du kan hente inspiration. Dels til rent teknisk at minimere dit madspild og dels lækre opskrifter på mad, der egner sig til at reducere mængden af mad, der går tabt.

Oprindeligt skrevet af Nina Ovesen, Aalborg Bibliotekerne.

Fakta:
•    I Danmark spildes ca. 700.000 tons fødevarer årligt, der kunne have været spist. 
•    Spild af fødevarer i danske husholdninger udgør ca. 1/3 af det totale spild af fødevarer i Danmark, svarende til knap 250.000 tons årligt.
•    I Danmark skyldes ca. 3,8 procent af CO2-udledningen madspild.

(Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet)

Materialer