Portræt: Dolly Parton – Countrymusikkens darling

Af Anonym (ikke efterprøvet)
01.02.21
D. 19. januar 2021 kunne den ukronede dronning af countrymusikken fejre sin 75 års fødselsdag.

Dolly Parton er ikke blot countrysanger men er også kendt som filmskuespiller og har i mange år også været medejer af forlystelsesparken Dollywood, som den kom til at hedde efter hun blev medejer i 1986.
Hun har mere end 3000 sange bag sig, lærte som 7-årig at spille guitar og spiller nu på mere end 20 instrumenter. Hendes sange har igennem hele hendes lange karriere opnået ikke mindre end 44 top 10 placeringer på den amerikanske countryhitliste for albums og hun har modtaget 10 Grammy Awards, 50 nomineringer og er optaget i countrymusikkens Hall of Fame.

Dolly Parton er opvokset i et fattigt hjem i Tennessee og har ikke mindre end 11 søskende. Faderen dyrkede tobak og moderen, selvom hun var svagelig efter 12 fødsler, formåede at holde et rent hjem og skabe interesse for musik i det lille hjem. Dolly rejste i 1964 til Nashville for at forfølge sin drøm som countrysanger og i 1967 blev hun opdaget og karrieren tog fart.

Med Dollywood viser Dolly sig som en glimrende forretningskvinde, da forlystelsesparken har ca. 3000 ansatte og en årlig omsætning på omkring 200 millioner dollars og hun er den sjette rigeste nulevende musiker, med en pæn årlig indkomst på ca. en halv milliard dollars.

Derudover er hun kendt som et sympatisk menneske, som giver mange donationer til velgørende formål og i 2020 gav hun en kæmpe milliondonation til forskning i vaccine mod Covid-19.

Stort tillykke, Dolly, med de 75 år.

Materialer