Bøger
Bøger

Bente anbefaler

Af mly
11.09.17
Så er det tid en en masse anbefalinger fra Bente

 

 

Christina Hesselholdt: Vivian

En kalejdoskopisk fortælling om et ukendt fotografisk talent.

Vivian Maier levede fra 1926-2009. Hun var ukendt i offentligheden og levede et anonymt liv i USA som barnepige. Men sideløbende fotograferede hun alt hvad hun så, og efter hendes død fandt man over 100.000 fremragende fotos, især af gadelivet i Chicago og New York.

Bogen om hende er ikke en traditionel biografi – Christina Hesselholdt har skrevet en roman, der næsten er som at bladre i et fotoalbum – små nedslag, fortalt af forskellige stemmer. Tilsammen fortæller de historien om en meget usædvanlig og selvstændig kvinde, og man bliver fascineret af hendes skæbne.

Bogen er ikke letlæst, men for dem der giver den en chance er det en rigtig god læseoplevelse, interessant historie og flot sprog.

Vivian Maiers fotos kan findes på internettet.

 

Maren Uthaug: Hvor der er fugle

Sort, dyster – og  ikke til at lægge fra sig.

Slægtsroman fra det yderste lille skær i Norge, hvor en lille familie famler sig gennem tilværelsen som fyrpassere. Lykke er der ikke meget af, hverken ude hos familien eller inde på land, hvor de hver især dyrker skjulte forbindelser. Vi følger de samme episoder set fra familiens tre medlemmer: far, datter og mor. Det giver en meget spændende fortælling, når synsvinklen skifter, og det vi troede var sandt fortælles af modparten.

Er du til Nordic Noir, dystre natsorte krøniker som bøgerne om islandske Karitas, ellers Wassmos bøger, vil du formentlig som jeg blive revet med.

Det er en bog, jeg helt sikkert skal genlæse. 

 

Christopher Bollen: Orient

En stor og spændende beskrivelse af mystiske hændelser i den lille kystby, Orient, på Long Island ud for New York.

Man kommer virkelig ind på livet i den lille by og de forskellige personer, der alle har et eller andet på hinanden. Bogen starter med at byens opsynsmand drukner i en ulykke, men en af byens ældre damer mener det er mord – og så går det ellers slag i slag med dødsfald, sladder, intriger og mystiske hændelser.

Det lille samfund er også under forandring, og der er spændinger mellem de gamle beboere, de rige tilflyttere fra New York, og en kunstnerkoloni der er under opbygning.

Bogen kan læses som en spændende krimi, men i høj grad også som en meget levende beskrivelse af det lille samfund.  En stor og flot USA roman.

 

Cecilie Enger: Mors gaver

Fin og stilfærdig beskrivelse af en families historie.

De fleste af os kommer på et tidspunkt til at skulle rydde hjemmet efter vores forældre. I dette tilfælde er moderen ramt af Alzheimers og glider længere og længere væk. Da hun må flytte på plejehjem går børnene i gang med at rydde hendes hus, og under arbejdet støder den ene datter på julegavelister, som moderen omhyggeligt har ført i 40 år. Alt er noteret, hvem har givet hvad og modtaget hvad fra hvem. Listerne sætter minder i gang og man kommer rundt om livet i familien gennem alle årene.

Det fører til tanker om både de mindre, hverdagsagtige begivenheder, men også de skelsættende, der ændrede familielivet, og næsten glemte familiemedlemmer kommer frem i lyset.

Bogen bygger på den norske forfatters egen historie.

Opmærksomme læsere vil måske blive distraheret af, at der er rod i årstal og dermed fortællerens alder. Kan man se bort fra det, er det en velskrevet familiehistorie.

 

Thomas Bredsdorff: Tøsne og forsytia: noget om livet med Alzheimers.

Kan en bog om Alzheimers være en positiv oplevelse?

Ja, bestemt, når forfatteren hedder Thomas Bredsdorff, og den Alzheimersramte er Lene, hans kone gennem et mere end 50 år langt, godt ægteskab. Kærligheden eksisterer stadigvæk, selvom Lene forsvinder mere og mere – også bogstaveligt, når hun forvilder sig ud i Københavns gader uden at kunne finde hjem. Den tidligere så kompetente kvinde mister langsomt alle færdigheder.

At det ikke er en dans på roser at få Alzheimers ind i familien lægger han bestemt ikke skjul på. Men heldigvis træder velfærdsstaten til, og forfatteren har stor ros til alle de professionelle de kommer i kontakt med.

Thomas Bredsdorff (litteraturforsker og professor i nordisk litteratur) skriver i et sprog, der er en stor fornøjelse at læse.

En smuk bog, hvor man bliver klogere på et alvorligt emne – og samtidig en hyldest til velfærdsstatens ildsjæle.