Bettina Anbefaler

Af mly
07.09.17
Generthed og værdighed af Dag Solstad er en lille, stor roman om en gymnasielektor, som en dag mister sin værdighed i et raserianfald over ikke at kunne slå sin paraply op.

Lille fordi den er på knap 200 sider, stor fordi forfatteren formår at gøre en ret så kedelig og desillusioneret mands liv interessant. Og fordi forfatteren lader sin kedelige hovedperson dele sine intelligente, modne og tankevækkende betragtninger over forskellige tildragelser i livet med læseren.
Elias Rukla er hovedperson i Generthed og værdighed. Vi får lov at følge ham en enkelt dag i hans liv, men hvilken dag. Det er lige den dag, hvor hans liv tager en drejning og aldrig bliver det samme igen. Læseren er med i hans tanker, der går tilbage til ungdommen med studierne, diskussionerne og ikke mindst venskabet med Johan Corneliussen.
Generthed og værdighed er skrevet i et elegant, gentagende sprog og indbyder til at læses i et stræk uden pauser. Det er en roman, der sætter tankerne i gang og foregår i sit eget dvælende tempo.

 

Reserver her.