Jonas Eriksson og Liv Duvå nomineret til DR Romanprisen 2025
Der er lagt op til samtaler om svære familierelationer og velfærdssamfundet, når DR romanlæseklubberne på landets biblioteker skal diskutere Jonas Erikssons ’Af stumper og skår’ og Liv Duvås ’Ned fra himlen’.
Af Lise Vandborg, eReolen
Af stumper og skår
’Af stumper og skår’ er en gribende selvbiografisk roman om et smertefuldt, men nødvendigt familieopgør. Læseren følger fortælleren i en verserende arvestrid, der sættes i gang i romanens start, da fortællerens far dør. Gennem voldsomme erindringsflashbacks får man indblik i en barsk opvækst i bl.a. børnefængsel. Et liv i skyggen af en voldelig far, som står i skærende kontrast til fortællerens nære forhold til sin egen søn.
’Af stumper og skår’ er Jonas Erikssons anden roman. Han debuterede i 2022 med den historiske roman Vejen hjem.
Juryens motivering
I juryen, som nominerer bøgerne til DR Romanprisen, sidder Mette Willumsen, Kåre Poulsen og Hanne Barslund fra DR samt Lise Vandborg fra Bibliotekernes Nationale Redaktion. Juryen motiverer nomineringen således:
”Jonas Eriksson formår i en både sproglig og dramaturgisk sikker stil at gøre sin egen historie til en fængende roman om et opgør med en families fortræd. Handlingen bevæger sig elegant fremad i tid, og arvestriden fungerer som motor og gør romanen svær at slippe. Man knuges under hele læsningen af dette kammerspil om at være uønsket af sin egen familie.
Som læser fornemmer man, hvordan løgne, fortielser og foragt gennemsyrer familiens relationer, og hvordan fortælleren som marginaliseret medlem af en splittet søskendeflok må kæmpe for sin ret, både for sin arv og sin plads i familien. Samtidig er ’Af stumper og skår’ en inspirerende fortælling om at rejse sig og gøre sig fri af fortidens skygger. ”
Ned fra himlen
Det knager i både familierelationerne og velfærdssamfundet i Liv Duvås roman ’Ned fra himlen’, der udspiller sig på Københavns vestegn. Hovedpersonen Maria forlader kæresten og vender sammen med sin lille datter tilbage til sit barndomsmiljø i Brøndby Strand for at få hjælp fra sin familie. Familien har misbrug og traumer i bagagen, og højhusbyggeriet, som var ramme for Marias barndom, viser sig at være så forgiftet af PCB, at det skal rives ned.
Liv Duvå debuterede i 2017 med romanen ’Vi er alle helte’, som hun modtog Munch Christensens debutantpris for. Ned fra himlen er hendes fjerde roman.
Juryens motivering
”Det er bagsiden af en velfærdsdrøm, som Liv Duvå skildrer i et levende poetisk sprog med skarpe socialrealistiske observationer. En særdeles velskrevet og tankevækkende samtidsroman om store drømme om et liv i nye, lyse boliger, der viser sig at være opført med giftige materialer og hvor den friske luft med tiden bliver forurenet ligesom vandet i kysten udenfor vinduerne.
’Ned fra himlen’ giver et varmt, troværdigt og kritisk indblik i et miljø med flossede, men stærke karakterer, der både kæmper mod systemet og sig selv, og som alligevel har overskud til at hjælpe andre. Det er personer, som læseren kan have ondt af, men også have beundring for, fordi Duvå fremstiller dem nøgternt og med stor psykologisk indlevelse."
Debat i DR Romanklubberne
Tidligere på året blev ’Øvelser i mørke’ af Naja Marie Aidt, ’En pige forlod værelset’ af Ulrikka S. Gernes og ’Den røde hane’ af Ingrid Nymo nomineret til prisen. I weekenden d. 1-3. november bliver der samtaler med alle de fem nominerede på DR Scenen på Bogforum.
Alle fem bøger rummer et stort potentiale for gode diskussioner i bibliotekernes mange DR Romanlæseklubber. Den sjette og sidste nominering følger omkring den 1. december 2024.
Debatterne i læseklubberne om de seks romaner løber fra december 2024 til maj 2025. Som en del af samarbejdet om DR Romanprisen og Romanlæseklubberne producerer Bibliotekernes Nationale Redaktion film med alle de seks nominerede til prisen. Filmene lanceres op til hver måned, hvor bogen er til debat i læseklubberne.
I slutningen af maj 2025 stemmer alle landets læseklubdeltagerne om, hvem der skal vinde den prestigefyldte pris. Vinderen afsløres den 14. juni 2025 på Dokk1 i Aarhus.