Litteratur og viden

Politikens Litteraturpris 2025

Af Jes Stein Pedersen, Litteraturredaktør på Politiken

Litteraturens undersøgelse af verden har altid været afgørende for det oplysningsprojekt, Politiken identificerer sig med, og Politikens Litteraturpris blev sat i verden for at kunne gøre endnu mere for at fremhæve den bedste nye danske litteratur. Den er siden starten i 2012 gået til en perlerække af prisvindere, som hver har modtaget 200.000 kroner.

Det har vi lavet om på for bedre at kunne fremhæve de meget forskellige kvaliteter, som de bedste bøger har, hvad enten de byder på store læseoplevelser, sætter strøm til samfundsdebatten, fornyer sproget eller formår det hele på en gang. Litteraturen er en frodig have at gå på opdagelse i. Et sted, hvor mange stemmer taler.

Det nye er, at man ikke kun kan stemme én gang, men fire gange inden for fire forskellige kategorier. Når alt er talt op, kårer vi fire vindere og belønner dem med 50.000 kroner hver.

Bøgerne i den første kategori peger på, hvordan det er at leve og bo i Danmark. Den anden kaster nye perspektiver ind i den livsvigtige fælles samtale om, hvem vi er, og hvad vi vil med hinanden. Den tredje rummer værker, der åbner til eksistensens inderste rum, og den fjerde er fuld af oplevelser til de yngste læsere. Ingen ambition kan være større for Politikens Litteraturpris end at bidrage til at stimulere læselysten i Danmark – særligt hos børn og unge.

I løbet af de næste uger kan du læse mere om de nominerede forfattere og deres bøger.

Her er de fire kategorier, som hver rummer tre værker.

1. DER ER ET YNDIGT LAND

Social baggrund og opvækst former vores liv og vores drømme og længsler. Hvor finder man det gode liv, hvis bagagen er tung, og hvad er forskellen på flugt og frihed?

2. DEN FÆLLES SAMTALE

Uden bøger, der bearbejder de ømme punkter i samfundet og giver nye perspektiver på vores værdier, kommer vi ikke videre. Den bedste litteratur nærer tænkningen om samfundet og flytter bevidsthed.

3. DE INDERSTE RUM

Der er så mange måder at være menneske på. Så meget at forbinde sig med og lade sig inspirere af, mens man leder efter meningen med det hele.

Sebastian Nathan: Engle. Gads Forlag

»’Engle’ er tung og let på samme tid, klog og klar, simpel og smuk og en del af en større bølge i krydsfeltet mellem psykiatri, poesi og politik. Overordnet forsøger Nathan at finde et sprog for en erfaring, som er på grænsen til noget sprogløst, eller som i hvert fald næsten er ukommunikerbar. Der er en enorm ensomhed i den erfaring: »smerten/ ikke i benene/ den sidder i øjenkrogene/ fucking ensomme// og følelsernes dybde/ hallo«. Men der er også en modstand: »modstanden/ er den bevægelse der trods alt er/ i alt det der står stille««.

Af Mikkel Krause Frantzen

4. DET BEDSTE TIL DE YNGSTE

Der er mange måder at vokse ind i læsningens fantastiske verden på, og intet er vigtigere end at begejstre de yngste læsere og få endnu flere børn og unge til at gribe en god bog.