Pia Juul, Foto: Lars Gundersen.

Pia Juul er gået bort - forfatterportræt

Af Anonym (ikke efterprøvet)
01.10.20
Læs mere om den prisvindende forfatter her

I en alder af 58 er den prisvindende forfatter gået bort efter kort tids sygdom. Hun debutterede med digtsamlingen Levende og Lukket i 1985. Hun udgav gennem årene flere digtsamlinger, romaner, novellesamlinger og børnebøger.

Pia Juul beskrev selv sin litteratur som "genvordigheder nedskrevet med let hånd". I Juuls forfatterskab gik det humoristiske hånd i hånd med det foruroligende. Derudover interesserede hun sig meget for hvordan vi bruger sproget; f.eks. starter hun i en novelle, hvor der viser sig, at gemme sig mange hemmeligheder under overfladen, med ordene: “Jeg tænkte: Hvis han siger flinker fyr eller grimmer én en gang til, så rejser jeg mig og går. Eller skriger. Jeg giver mig til at skrige, og hvad mon han så vil sige? Han skal nok finde på noget fjollet”. Så er den tilsyneladende lette tone slået an, men samtidig antydes det, at der ligger mange konflikter gemt hos novellens ægtepar og deres måde at tale med hinanden på. 

Pia Juul vandt gennem sin karriere flere litteraturpriser - den første var Edith og Helge Rode Legatet i 1992. Foruden arbejdslegater, modtog hun Danske Banks Litteraturpris i 2009, Montansa Litteraturpris i 2010 og senest Kritikerprisen i 2012. 

Hendes senste udgivelser var Forbi og Asterisk der begge er fra 2018. 

Foto: Lars Gundersen

Materialer